‘DAG VAN DE VRIJMETSELARIJ’ OP ZATERDAG 10 SEPTEMBER 2016 IN ROTTERDAM
Vrijmetselaren: wat doen ze nou eigenlijk en merken wij daar wat van?

Meer weten over de vrijmetselarij? Dan is de ‘Dag van de Vrijmetselarij’ een unieke kans. Op zaterdag 10 september 2016 is er open huis in het Rotterdamse Logegebouw aan de Oostmaaslaan 950 te Rotterdam. De koffie of thee staan klaar.

Alle vrijmetselaarsloges van Rotterdam bieden deze dag een keur aan activiteiten aan. Ga eens in gesprek met een van de leden en bezoek de rituele ruimte. Hier en daar worden lezingen gegeven en is er een korte film of presentatie te zien. Er is informatiemateriaal dat je kunt meenemen.

Het thema van de Dag van Vrijmetselarij is in 2016 ‘Iconen en Symbolen’. Vrijmetselaren voelen zichzelf symbolisch als reizigers op weg naar het betere in zichzelf en in de wereld. Ze voelen zich ook ambachtslieden die aan zichzelf werken, om zo bij te dragen aan een betere maatschappij. Tijdens de open dag zullen leden u dat proberen verder uit te leggen.

GESCHIEDENIS van het Rotterdamse Logegebouw

Het Rotterdamse logegebouw is gevestigd in het Cultuur- en congrescentrum Podium O 950, een markant pand op een van de mooiste locaties van Rotterdam. De Duitse Evangelische Kirche stelde in 1961 voor de stad Rotterdam een ‘Sehnezeichen’ aan te bieden. Het gebouw zou een internationaal ontmoetingscentrum voor de oecumenische beweging moeten vormen. Rietveld en Van Dillen schetsten verschillende ideeën, maar pas toen de locatie aan de Maasboulevard bekend was, ontstond de definitieve opzet van Joan van Dillen. Het gebouw kwam in 1992 in eigendom van de Erasmus Universiteit en was als gebouw enige tijd in gebruik als faculteit Wijsbegeerte. In 2004 kwam het gebouw leeg te staan. In 2008 werd het aangekocht door de Rotterdamse vrijmetselaars. Sinds 2009 fungeert het gebouw niet alleen als logegebouw voor de vrijmetselaars, maar heeft het ook een nieuwe functie als cultuur- en congrescentrum Podium O 950. Het gebouw is intern aangepast aan de nieuwe functie door architect en vrijmetselaar Ronald van Duivenbode.

Programma
– Er is een continue rondleiding door het gebouw o.l.v. een aantal rondleiders die om het kwartier vanaf de bovenste verdieping naar beneden lopen en u wegwijs maken in onze manier van werken.
– informatiemateriaal.
– presentaties
– verzamelingen

Tijden
Zaterdag 10 september is het logegebouw geopend tussen 12.00 tot 16.00 uur.
Geen reservering nodig, vrij entree.

Mocht u geinteresseerd zijn in een gesprek met een vrijmetselaar omdat u zoekende bent, geestelijke verdieping zoekt of meer wilt weten over de achterliggende gedachte van de vrijmetselarij dan kunt u zich hier apart opgeven voor een gesprek met een vrijmetselaar om 13:00 of 14:00 op zaterdag 10 september 2016.

Locatie
Logegebouw Oostmaaslaan 950, 3063DM Rotterdam

Informatie
In het Rotterdamse logegebouw zijn negen loges actief.