Op donderdagavond 29 september 2022 houdt de vrijmetselaarsloge “De Drie Kolommen” in Rotterdam een openbare voorlichtingsavond over de vrijmetselarij in combinatie met een lezing van Paul van Tongeren. Hij gaat hebben over de Grootmeester van Tongeren en de rol van de vrijmetselarij in de oorlog. Geïnteresseerden uit de regio die meer willen weten over de vrijmetselarij zijn van harte welkom.

Inleiding
Vrijmetselaars van loge De Drie Kolommen in Rotterdam willen belangstellenden kennis laten maken met onze vrijmetselaarsloge.

Vrijmetselarij is geen godsdienst, geen ideologie of levensbeschouwing. En zeker geen sekte of geheim genootschap. Het is een levenshouding. Wij zoeken naar de verdieping van ons bestaan en naar manieren om, beginnend bij onszelf, een betere wereld te creëren. Wie vrijdenkt, wil anderen tegenkomen die óók vrijdenken. Je wilt niet andermans opinie opgelegd krijgen. Geen dogma’s. Jij zoekt jouw eigen route door het leven. Jij zoekt een plek waar mensen naar elkaar luisteren.

Ten minste éénmaal per jaar houden wij een (open) avond voor belangstellenden. Iedereen uit de regio die geïnteresseerd is in de vrijmetselarij is van harte welkom.

De eerstvolgende avond is op donderdagavond 29 september 2022.

De broeders van Loge De Drie Kolommen nodigen u uit om de lezing van Paul van Tongeren bij te wonen. Paul – zelf ook een vrijmetselaar – heeft in de archieven van de Vrijmetselarij in Den Haag 300 handgeschreven kantjes gevonden van zijn tante. Deze geven ons een uniek beeld over het verzetswerk en de gevoelens van de ‘Bonnenkoningin’ Jacoba van Tongeren.

 

De Vader van Jacoba – Hermannus van Tongeren Sr – was Grootmeester van de vrijmetselaren tussen 1929 – 1941. Hij kwam om in Sachsenhausen. De vrijmetselarij was voor de Nazi’s een volksvijandige organisatie, die in alle bezette landen werden vervolgd. Hermannus werd – omdat hij Grootmeester was – gevangen genomen en naar KZ-Kamp Sachsenhausen overgebracht. Jacoba is deels door haar vader opgevoed en dat zij succesvol een grote verzetsgroep kon leiden, lag mede aan haar opvoeding.

Onze spreker zal ingaan op de van Hermannus Sr. in het verzet en zijn invloed op Jacoba.

Jacoba  heeft duizenden onderduikers van voedselbonnen voorzien en een succesvolle verzetsbeweging van honderden verzetsstrijders gerund in de 2de Wereldoorlog. Dankzij o.a. methodes uit de Vrijmetselarij wist zij uit handen te blijven van de Duitsers.

 

Na de pauze komt er een Vrijmetselaar aan het woord over: Waarom hij vrijmetselaar is geworden, hij spreekt over de Vrijmetselarij in Nederland en over Loge De Drie Kolommen in het bijzonder. Na deze lezing laten wij u kennismaken met de wijze waarop wij met elkaar van gedachten wisselen. Wij noemen dat compareren. U kunt vervolgens vragen stellen aan Paul van Tongeren of aan de aanwezige vrijmetselaren.

De avond begint om 20.00 uur (inloop om 19:30) en is toegankelijk voor mannen, die zich serieus interesseren voor vrijmetselarij. Vrouwen zijn uiteraard ook welkom, maar zij kunnen uiteindelijk geen lid worden van onze loge. Dan verwijzen wij naar een gemengde of vrouwenloge.

Adres: Oostmaaslaan 950 te Rotterdam.

Inschrijven
De avond begint om 20.00 uur en de deur is open vanaf 19:30 uur. Er  is een verplichte aanmelding per persoon via het onderstaande digitale formulier*.

De kosten voor deze lezing zijn € 7,50 p.p. en gelijk te voldoen bij uw online aanmelding van het formulier. U wordt naar een digitale betaalomgeving geloodst waar u gelijk 7,50 per ideal kan overmaken.

De gehele € 7,50 p.p. komt ten goede van de Jacoba van Tongeren Stichting. Deze stichting wil in de toekomst een film over haar leven maken en een toneelvoorstelling.