Unknown

Een regelmatig terugkerend streven van Vrijmetselaars is wat wordt omschreven als ” Getrouw te zijn aan zichzelf”. Een wat nadere omschrijving van wat hier precies mee wordt bedoelt, heb ik nog niet kunnen vernemen van mijn Broeders Vrijmetselaren.

Gelukkig maar; want ik zal daar zelf invulling aan moeten geven, zo heb ik inmiddels begrepen. Bij gebrek aan een nadere uitleg vertaal ik het dus als “het kweken van een gezond geweten”.

Vandaag was ik op zo’n gemoedelijk verjaardagsfeestje waar ik zowat jaarlijks kom. Ik raakte in gesprek met iemand die ik daar nog niet eerder was tegengekomen. Hij bleek lange tijd voor een groot Japans bedrijf van motorvoertuigen te hebben gewerkt. Onder andere was hij belast met het beoordelen van lastige garantie gevallen. Terloops vertelde hij mij, dat hij op een bepaald moment tijdens zijn loopbaan ontdekte dat hij als stelregel hanteerde dat cliënten voornamelijk probeerde het bedrijf op te lichten.  Kortom de aanname  dat eigenaars van defecte voertuigen, zelf het defect hadden veroorzaakt maar het bedrijf  daarvoor verantwoordelijke hield. Hij werd zich bewust van zijn eigen grondhouding dat hij mensen wantrouwde, in plaats van vertrouwen te tonen in de oprechtheid van klanten met een klacht. De grondhouding van het hele bedrijf bleek er één te zijn die was volgezogen met een zelfingenomenheid van de eigen kwaliteiten. Vervolgens heeft hij zijn collega’s gewezen op dit verschil in houding ten opzichte van de klanten. Mij dunkt dacht ik: een dappere daad.

Uiteindelijk dwaalde het gesprek af naar lagers en krukassen, natte en droge koppelingen en ander technisch vermaak. Terwijl ik toch nog even bleef mijmeren of dit het nu was, wat werd bedoelt met “Getrouw aan zichzelf”

 

Ton van Til

13-04-2014

Getrouw aan zichzelf

Berichtnavigatie


Geef een reactie