Mulder (Page 1)

Het mooiste deel uit het boek ” Wat is leven ?” van de bioloog en schrijver Arjen Mulder, vond ik wel het laatste. In dit laatste hoofdstuk schrijft hij over de dood van zijn moeder. Een vrouw met een degelijke christelijke opvoeding. Volgens Arjen Mulder had zij een leven vervuld van dankbaarheid voor dat leven.

Dat raakte mij zeer. Het gaf precies weer hoe ik zelf het overleden van mijn eigen ouders hebt beleefd. Hoe vreemd het misschien klinkt; ook ik werd vervuld met een gevoel van dankbaarheid gedurende hun overlijden. Ik werd mij intens bewust van het prachtige geschenk dat het leven is. Hoe mager de dagen ook worden gevuld als mensen erg oud worden. Jezelf als middel voor de voortgang van het leven zien, en het leven als geschenk te beschouwen helpt dus blijkbaar.

Dankbaar zijn voor elke dag die men leeft zegt wel wat meer dan de vraag die Arjen Mulder ons voorlegt. Het zegt iets over hoe men het leven zin kan geven. “Goddank voor mijn christelijke opvoeding.” bedacht ik mij na lezing van het boek. De verpakking  van de christelijke waarden zijn soms belabberd, maar de inhoud blijkt toch behulpzaam.

“Wat is Leven ?” van Arjen Mulder is een “Queeste van een Bioloog” op zoek naar een antwoord. Mulder beschrijft zijn gedachten vanuit zijn eigen persoonlijke belevingen; de dood van zijn ouders, de geboorte van zijn kind, zijn studie en zijn onmacht om op jonge leeftijd zich over te geven aan de liefde. Daarnaast laat hij zich in zijn boek inspireren door schrijvers, denkers en biologen. Lieden waarvan ik nimmer gehoord had, met namen als Von Bertalannffy, Leo Frobius, Fransico Varela, John Cowper Powys en Bep Vuyk.

“Wat is leven ?” is meeslepend en prachtig geschreven. Het raakt een kern voor velen, zo vermoed ik. En wonderlijk genoeg, tref ik ook hier uitdrukkingen als ” een bouwplan”. Voor wie het aandurft: een aanrader om deze zomer eens in alle rust onder een olijfboom te lezen.

Titel: Wat is Leven ? (2014)
Auteur: Arjen Mulder
Uitgeverij: Arbeiderspers
ISBN: 9789029588485 / NUR320

Leestip: Wat is Leven?

Berichtnavigatie


Geef een reactie