MAS Antwerpen

 

Afgelopen weekend bracht ik een bezoek aan het MAS in Antwerpen, oftewel het Museum Aan de Stroom (www.mas.be). Wat mij betreft is dit bezoek een absolute aanrader. In de eerste plaats leer je er veel over de identiteit van Antwerpen. Een bezoek daarna aan de stad, maakt dat je veel dingen toch net iets anders ziet of meer kunt duiden. Daarnaast heeft het museum een diepere laag en geeft het inzicht in enkele van de oervragen over wie wij zijn.

Elke verdieping behandelt een thema. Onderaan begint het met het thema “macht” en wordt er een vergelijking gemaakt tussen verschillende culturen. Naast onze eigen cultuur zie je ook illustraties van macht van onder meer de Samoerai en enkele stammen in Kongo.

Vervolgens kom je op een verdieping die gaat over Antwerpen. Het betreft haar plaats in de wereld en de wijze waarop de stad zich door de tijden heen naar buiten toe heeft gepresenteerd.

De laatste verdiepingen gaan over de thema’s van leven, dood en religie. Wederom wordt daarbij een vergelijking gemaakt tussen verschillende culturen. Sommige zaken blijken universeel en andere gewoonten of opvattingen zijn cultuurgebonden. Op één van deze verdiepingen wordt ook iets verteld over de vrijmetselarij en wordt getoond hoe er mogelijke overeenkomsten zijn tussen de symboliek in de vrijmetselarij en die van de oude Egyptenaren. Daarnaast viel mij op dat de doortocht door het museum, van beneden naar boven, eigenlijk overeenkomt met het ontwikkelpad van een vrijmetselaar: van leerling, naar gezel, naar meester. Het roept bij mij de vraag op of dit toeval is? Op zich hoeft dat natuurlijk niet, want een ontwikkeling van de materie naar het geestelijke is bepaald niet het monopolie van de maçonnerie. Het kan echter wel, want wie weet waren de bedenkers van dit museum zelf lid van dit genootschap.

Hoe het ook zij, het museum is leuk om te bezoeken, voor iedereen en zeker voor degenen met een spirituele belangstelling, zoals vrijmetselaren.

MAS en een beetje maçonniek!

Berichtnavigatie


Geef een reactie