Nagedachtenis aan Leo Vroman

Op 23 februari overleed Leo Vroman. Ter nagedachtenis aan hem publiceerde het NRC een van zijn gedichten. Veel vrijmetselaren zullen iets kunnen herkennen in de strekking ervan en vandaar dat ik het ook hier graag met u deel. Voor wat Vroman aanduidt met “Systeem”, zouden vrijmetselaren waarschijnlijk de term Opperbouwmeester des Heelals gebruiken. En wat is dat dan precies? Vult u het zelf maar in….

 

Psalm 1

Systeem! Gij spitst geen oog of baard

en draagt geen slepend kleed;

hij die in U een man ontwaart

misvormt U naar zijn eigen aard

waar hij ook niets van weet.

 

Systeem, ik noem U dus geen God,

geen Heer of ander Woord

waarvan men gave en gebod

en wraak wacht en tot wiens genot

men volkeren vermoordt.

 

Systeem! Lijf dat op niets gelijkt,

Aard van ons hier en nu,

ik voel mij diep door U bereikt

en als daarvoor mijn tijd verstrijkt

ben ik nog meer van U.

 

Uit: Psalmen (1996)

Nagedachtenis aan Leo Vroman

Berichtnavigatie


Geef een reactie