Navigatie Vrijmetselarij Rotterdam

Het is een goed gebruik in de Vrijmetselarij om de deelnemers op te roepen hun gemeenschappelijk gedachtengoed ook buiten hun eigen clubje kenbaar te maken.

Lastig is alleen dat geen van die Vrijmetselaren daar een praktische gebruiksaanwijzing bij levert. Een TomTom voor de Broederschap is er nog niet.

Hoe doe je dat: je kenbaar maken als Vrijmetselaar ? Daar worstel ik al geruime tijd mee. Ik weet niet eens hoe ik het aan mijzelf kan uitleggen. Laat staan aan een ander..

Vandaag mag ik echter oogtsen. Een botsplinter van mij als Vrijmetselaar heb ik kunnen blootleggen.

Aan een volstrekt onbekende !

Sterker nog:  ik heb de man slechts 3 seconden gezien. Ik heb hem nimmer in de ogen kunnen kijken, zijn stem mogen horen, noch zijn adem mogen voelen. Als hij voor mij stond;  zou ik hem niet herkennen.

En de kans is groot dat ik hem nimmer meer zal zien. Maar een “bijvak” van wat ik bij de Vrijmetselarij heb geleerd, heb ik mogelijk in de praktijk kunnen toepassen.

Mijn blog over De Matrix (zie hieronder), heb ik in een dolle bui, ook naar Rijkswaterstaat gestuurd. Zomaar.. wie weet bereikt het ooit de persoon waarover mijn blogje gaat.

Ik had er niet op gerekend en was het ook een beetje vergeten. Maar nu blijkt, tot mijn verbazing,  dat mijn woorden de man daadwerkelijk te hebben bereikt.

“Hier ben ik even stil van” laat hij mij weten. En ik… ik wordt op mijn beurt, een beetje “stil” door zijn stilte.

Fijn om te weten dat soms, een kleine observatie, doel raakt. Geruststellend ook te weten dat er mensen zijn met een groot hart die zo oprecht even stil worden.

Dat grote hart van de man die even stil is geworden, had ik al gezien, gedurende die 3 seconden, op 12 februari. Die 3 seconden hoop….. heeft nu een naam.

Mijn Maçonnieke TomTom zegt nu: ” Wees soms wat vaker ergens “even stil”  van. En blijf in die stilte dan goed kijken naar de nobele intenties van een medemens. Probeer in die stilte, dat grote hart van een ander te zien en geef niet op dat van jezelf bloot te geven”

En dan 600 meter rechtdoor, Bij stoplicht links aanhouden.

Ga de snelweg op……………………. Bestemming nog lang niet bereikt !!!

Ton van Til
07-03-2014

TomTom

Berichtnavigatie


Geef een reactie