Symbool Swipen DDK

Symbool
Een nieuw symbool siert mijn vernieuwde bankpas.
Ik kan nu ‘contactloos’ betalen.
Gewoon even wapperen met mijn nieuwe symbool en ik ben 25 euro armer. Volgens mijn bank kan ik nu “betalen zonder zorgen”. Dat staat vermeld op het bijgeleverde hoesje.

Maar ik maak mij nu juist veel meer zorgen dan voorheen toen ik nog in portefeuilles moest snuffelen naar biljetten en munten. Niet in de laatste plaats om de fraude gevoeligheid.
Het is een kwestie van maanden voordat slimmeriken in staat zijn om mij al ‘swipend” armer te maken.

Waar ik mij echt zorgen over maak is dat vroeger de minister van Financien na zorgvuldige afweging als enige een pakketje biljetten kon bestellen bij onze staatsdrukkerij,
Joh Enschede en zn.

Kortom de overheid bepaalde hoeveel geld er in omloop is en bleef. Die bevoegdheid heeft de overheid inmiddels uitbesteed aan wat de Financiële wereld is gaan heten. Hoe men daar denkt over wat goed is voor een samenleving kunt u nalezen in het boek van Joris Luyendijk. “Het kan niet waar zijn.”

Waar we ons zorgen over moet maken is dat wat als waardevol moet worden beschouwd nu in handen ligt van mensen die een erg beperkte zicht op de werkelijkheid hebben. Geld maken met geld zonder dat er een andere waarde tegenover ligt lijkt mij een slecht idee.

Dan verklaar je geld als enige substantiële waarde en wordt het uiteindelijk dus waardeloos.

Swipen maar!

TvT
18-05-2015

Symbool

Berichtnavigatie


Geef een reactie