Hij was mij al een paar keer opgevallen. Die megalomane leuze op het gebouw van een kledingmerk. Vaak vergezeld met foto’s van stoere mannen met zo’n indringende blik.

“Uniform of the free”

Laat ik het maar vertalen als het uniform van vrije mannen en vrouwen. Waarom moet het eigenlijk in het engels ? Waartoe roept het kledingmerk mij op ?

Ik word opgeroepen tot het dragen van eenvormige kleding om tot de vrije mensheid te behoren.  Dat lijkt mij enigszins in strijd met elkaar. Ik voorzie nog wel een probleem als men eenvormigheid met vrijheid wil verbinden. Voorzover ik de geschiedenis heb begrepen zijn we blij van al die opdringerige eenvormigheid af te zijn.

Daarnaast valt aan dat vrijheids ideaal, waar velen door zijn geroerd, steeds meer een gitzwart randje te ontdekken. De vrijheid die zo hardvochtig  uit de pen vloeit van al die reclamejongens en -meisjes heeft ook een prijs.

Die kan wel eens hoger uitvallen dan de prijs voor een hip shirt van dit kledingmerk. Het wordt hoog tijd eens serieus op de kassabon te kijken. Er valt genoeg te lezen over waar het individuele ideaalbeeld van vrijheid begint te wringen met hoe mensen hun leven nu werkelijk beleven.

Als je iets langer nadenkt over de leuze langs de A-10: “Uniform of the Free”; dan wordt snel duidelijk dat er sprake is van manipulatie.

In metershoge letters wil men ons sentiment overtuigen vrij te zijn als wij onze benen in een jeans van dit merk weten te persen.  Het is de oude truc. Men kaapt een waarde om mij te bewegen tot uniformiteit en te conformeren tot meer consumptie.  Dan zal ik vrij zijn.

De meesten gaan er met 100 kilometer per uur aan voorbij dat er eigenlijk klinkklare onzin staat. De kans is groot dat menig automobilist verzuimd na te denken hoezeer woorden de verbeelding van de werkelijkheid vormen.

En dat weten die reclame jongens.

Dus staat men tijdens de avondspits daar vaak in de file:
Met een overweldigend gevoel van vrijheid, te staren naar een uniforme rij achterlichten.

Uniform of the Free
Good luck !

TvT

07-01-2019

Uniform of the free

Berichtnavigatie


Een gedachte over “Uniform of the free

Geef een reactie