Er zwerft een filmpje rond op You Tube met daarin een compilatie van verschillende speelfilm-fragmenten waarin de Amerikaanse acteur Morgan Freeman speelt.

Het heet ‘Deep Thoughts’. En inderdaad staat Morgan Freeman er om bekend vaak zo’n geweldige ‘one-liner’ met een boodschap overtuigend te kunnen zeggen.

Zoals in de dialoog: ‘Als je een wonder wilt zien, jongen. Wordt er dan een.’
Heerlijk ! Dat grenzeloze ‘All American’ optimisme.

De mooiste  uitspraak zit aan het eind en komt volgens mij uit de film ‘Zeven’. Dan spreekt Morgan Freeman de volgende tekst: “ Ernest Hemingway schreef eens: Het leven is mooi, en het waard om voor de vechten. Met dat laatste deel ben ik het eens.”

In dit prachtige citaat van Hemingway zegt de acteur eigenlijk dat ons leven soms helemaal niet mooi is.  Maar toch waard is om voor te vechten!

Het relativeert ons verlangen het leven als een volmaakt gelukkig en maakbaar tijdverdrijf te zien. Om ons bij voorkeur uitsluitend op de gelukzaligheid te richten en de keerzijde nauwelijks te accepteren.

Alsof wij zeker nu, zoveel menen te hebben bereikt, in onze kennis, in onze macht, in onze inzichten;  Dat wij soms denken alles naar onze hand te kunnen zetten.

Lot en leed achten wij niet langer als een deel van ons bestaan, maar als te bevechten vijanden.

Dit is wat Morgan Freeman eigenlijk wil zeggen: Neem het leven zoals het is. Met al het schone, maar ook met al het vreselijke.

Maar vecht voor het voor bestaan van zowel de pijn als het geluk.
En nu ik hier nog langer over nadenk…………

Zelf ‘een wonder worden’ lijkt mij toch een betere one-liner.

Want waarschijnlijk een stuk makkelijker.

TvT

7 april 2018

Lente gedachte

Berichtnavigatie


Geef een reactie